Už od malička je to můj velký hřích. Pamatuji si sama sebe jako malou tlustou holčičku na babiččině zahradě, jak si mažu k svačině chleba s Nutellou a moje maminka s obavou, že jí zůstanu škareda a tlustá na krku, mě odrazuje – „Nemůžeš přece sníst jen tak dva chleby s Nutellou k svačině..“

Jpeg

No, o patnáct let později už nejsem malá tlustá holčička, ale Nutellu stále zbožňuju. Ale nekupuju si jí. Kromě toho, že je to postrach všech výživových poradců v sobě totiž Nutella obsahuje velké množství palmového tuku, kterému se snažím vyhýbat (vysvětlete přece těm rozkošným opičkám v zoo, že nemůžete pomoct jejich vzdáleným příbuzným v jižní Americe, protože si prostě nemůžete upřít Nutellu).

A tak už nějakou dobu sleduji na Pinterestu různé recepty na podomácku udělanou verzi této čokoládové pochutiny a v zásobě už mám slušnou dávku různých receptů.

Nicméně pár dní zpátky jsem u rodičů v lednici objevila burákové máslo, které si někdy někdo s odkazem na všechny ty americké filmy, kde je toto máslo opěvováno, koupil. A nezachutnalo mu. A já vycítila příležitost.

koláž

Takže jsem vzala to téměř plné burákové máslo, přidala k němu holandské kakao (skladuji ho ve své úžasné plechovce od indiánského tabáku), třtinový cukr a tři lžíce kokosového oleje. Všechno jsem to pěkně rozmixovala a v průběhu ještě přidávala cukr podle chuti. No a bylo to. Easy-peazy.

Jpeg

Jpeg

A je výborné! Malý tip (pro mě i pro vás nakonec) – budete-li chtít, aby se Vaše Nutella rozplývala na jazyku jako ta originál kupovaná, nahraďte kokosový olej kakaovým máslem (to je totiž přesně to, co způsbuje, že se čokoláda na jazyku rozplývá) a namísto hrubého burákového másla použijte jemné.

I tak je ale Nutella výborná! Zkuste 🙂