Máte rádi podzimní evergreeen dýňovou polévku? Spoustu lidí ne… mě také při mých prvních pokusech nechutnala, ale časem jsem si ji vypiplala k dokonalosti. Tady na ní posílám recept.

soup-606907_1920

Sama jsem byla velice překvapená, jak výborná dýňová polévka může být. Můj první pokus  byl podle jakéhosi receptu, v němž se hojně vyskytovalo bílé víno a skořice, polévka byla sladká a nikomu vlastně nechutnala. Proto jsem byla nadmíru překvapená, jak se mi druhý pokus, o rok později, vydařil.

A jelikož na naší Haloweenské party polévka sklidila úspěch, rozhodla jsem se o recept podělit. Ale ještě předtím připojuji malou ochutnávku z té naší velké strašidlácké akce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suroviny

Základní surovinou na vaření je sampzřejmě dýně, nejlépe hokaido, respektive vnitřek dýně zbavený peciček ze dvou Jack´O´lanterů, které jsme na naši akci vyráběli.. Na zasmažení jedna větší žlutá cibule, mrkev, celej, petržel. Na dochucení, tři stroužky česneku, čerstvou petrželkovou nať a bazalku. Na závěr se bude přidávat smetana a a na dochucení muškátový oříšek, kmín a sójovka. Sůl a pepř je samozřejmostí.

Postup

Na kvalitním oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibulku. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel a prakticky hned to zasypeme na kousky nakrájenou dýní. Používáte-li celou dýni, nejen vnitřky, tak ji stejně není třeba zbavovat slupky, díky vysoké teplotě změkne a po závěrečném mixování už po ní nebude ani památky. Krátce spolu všechno osmahneme a poté podlijeme asi litrem zeleninového vývaru (popř. vodou s kostičkou bujónu). Přidáme trošku kmínu, sůl a pepř, přiklopíme pokličkou a necháme asi 40 minut vařit, aby nám dýně změkla.

Po uplynutí doby sundáme z plotny, přimícháme trochu smetany, prolisovaný česnek a petrželkovou nať a ponorným mixérem vše důkladně rozmixujeme. Když se zbavíme větších kousků, můžeme podle libosti dolít smetanu, případně i vodu (po rozmixování má polévka konzistenci přesnídávky). Polévku zakapeme sójovou omáčkou a zasypeme lžičkou drceného muškátového oříšku. Nepřehánějte to s ním ale, je přeci halucinogenní:)

Jsme moc ráda, že se můžu o tento recept podělit, zase mi tak ta podzimní atmosféra připadá o něco hezčí! Doufám, že si pochutnáte a budu ráda za jakýkoli komentář, připomínku nebo i výtku 🙂

P.S. Úvodní fotografie byla s vděkem zapůjčena ze serveru pixabay.com. Musím samochvalně přiznat, že večer, když jsem polévku dovařila, už nebylo příliš přátelské světlo pro pořizování fotografií a během naší slavné haloweenské noci padl celý kotel polévky za vlast. Takže už nemám, co vyfotit! Fotku jsem ale vybrala tak, aby co nejvíce vizuálně odpovídala tomu, jak vypadala moje polévka – a jak bude vypadat i ta Vaše, když tenhle recept vyzkoušíte 🙂

P.P.S. Máte rádi podzimní jídla? Více ňamek z této sezóny najdete u mne na blogu pod klíčovým slovem podzimní recepty!

S láskou,

http---signatures.mylivesignature.com-54493-339-94803C1AF41501707EC5E623A7C2F256