Ahoj! Dneska mám pro vás jeden čistokrevný veganský recept na asijskou pálivou pochoutku!

Sója vindaloo recept

Absolvovala jsem s Honzou školu Červeného trpaslíka a jelikož z nějakých tak trochu děsivých různých důvodů má Honza rád hlavní postavu Davea Listera – došla řeč i na jeho věčně oblíbené kuře á´la vindaloo. A přestože jsme opravdové vindaloo ani jeden snad nikdy neměli, rozhodli jsme se jeho variaci ozkoušet a rovnou si ho připravit doma. A vegansky!

Pročetla jsem několik receptů a všude vesměs opakovali toto – připravte si pastu ze zázvoru, kari, graham masaly, chilli a vinného octa, smíchejte ji s orestovanou směsí z cibule a masa a zahustěte rajčatama.

Nic moc složitého. A tak jsme se do toho pustili.

Ingredience:

  • sójové maso
  • 6 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • 1 pórek
  • chilli
  • plechovka rajčat
  • vidaloo pasta (nastrouhaný 2 cm dlouhý zázvor smíchaný s 2 lžičkami kari, 1lžičkou skořice, 1 lžičkou třtinového cukru, 1 lžičkou pepře a 3 lžičkami vinného octa)

Nejprve jsme dali stranou vařit sójové kousky (nejradši mám sóju uvařenou ve vodě se směsí steakového koření a sójovky).

Na woku jsme orestovali na kolečka nakrájenou cibuli, pórek a vylisovaný česnek – ten restuhte jen chvilku, aby nezhořkl. Pak jsme přidali uvařené (a vyždímané!) sójové kousky a když směs chytla barvu, přidali jsme plechovku rajčat, chilli (podle chuti) a připravenou vindaloo pastu.

Ke směsi jsme si uvařili nevyloupanou rýži a bylo to výborné! Můžete ale podávat s jakýmkoli jiným druhem rýže či se skleněnými těstovinami.

Je to vlastně docela rychlé a výborné jídlo. Vyzkoušejte 🙂

S láskou,

Martina a Honza (z Červeného trpaslíka)