Už je to delší dobu, co jsem dělala naposledy doma sushi, nicméně za to, že ho umím, vděčím mojí spolubydle Domče. (Takže doufám, že se nebude zlobit, když se teď podělím o její recept :))
Je to docela jednoduchý, ale vyčleňte si na to dost času, protože (minimálně poprvé) se s tím budete pěkně babrat :))
Co budete potřebovat
- kulatozrnná rýže
- rýžový ocet (3 lžíce)
- řasa wakame
- hnědý cukr (2 lžíce)
- sůl (1 lžíce)
- suroviny do sushi (zelenina, ryba,..)
My jsme sushi plnili lososem, krabími tyčkami, okurkou a sójovým párkem (měla jsem zrovna svůj veganský měsíc). Jinak ale ze všech nejradši mám tuňákové.
Příprava Řasy
Řasa, kterou jsme koupili, měla pět “dílků” – jako kdyby čtyři perforované řady. Můžete si ji nechat jak chcete velkou – když využijete celý prostor, budete mít veliké roličky. Já jsem řasu rozstřihla na kousky o 3 a 2 řádcích, přičemž ty, které měly dva řádky, jsem zase lepila k sobě, aby měly 4 řádky. Když budete chtít více kousků řasy slepit k sobě, stačí si navlhčit prst a přejet jím po kraji řasy – funguje to jako lepidlo 🙂
Příprava rýže
Nejprve rýži proplachujte pod vlažnou vodou do té doby, než bude protékat úplně čistá, nezakalená voda. Propláchnutou rýži dáme do hrnce a zalijeme množstvím vody o čtvrtinu větším, než je množství rýže. Přidáme rovněž ocet, sůl a cukr. Přiklopíme pokličkou a uvedeme k varu. Poté pokličku nesundaváme, pouze ztlumíme plamen a dál vaříme na mírném ohni. Rýži vaříme asi 10 minut – dokud nenabobtná a nevypaří se všechna voda. Poté ji odstavíme a necháme vychladnout.
Na balení rolek používáme bambusovou podložku. Uvařenou rýži klademe navlhčenými prsty na řasu v tenké vrstvě. Potom ke kraji položíme podélně překrojenou surovinu, kterou chceme mít ve středu rolky. S pomocí bambusové podložky rolujeme. Konec řasy navlhčíme vodou, díky čemuž se nám okraj přilepí k rolce.
No a je to! 🙂 Dobrou chuť!