Už je to delší dobu, co jsem dělala naposledy doma sushi, nicméně za to, že ho umím, vděčím mojí spolubydle Domče. (Takže doufám, že se nebude zlobit, když se teď podělím o její recept :))

SUSHI (3)

Je to docela jednoduchý, ale vyčleňte si na to dost času, protože (minimálně poprvé) se s tím budete pěkně babrat :))

Co budete potřebovat

  • kulatozrnná rýže
  • rýžový ocet (3 lžíce)
  • řasa wakame
  • hnědý cukr (2 lžíce)
  • sůl (1 lžíce)
  • suroviny do sushi (zelenina, ryba,..)
SUROVINY, KTERÉ POTŘEBUJETE K PŘÍPRAVĚ SUSHI

Vidíte? Já jsem si třeba do svého sushi přidala sójový párek 😀

 

My jsme sushi plnili lososem, krabími tyčkami, okurkou a sójovým párkem (měla jsem zrovna svůj veganský měsíc). Jinak ale ze všech nejradši mám tuňákové.Řasu si můžete nastříhat na libovolně velké kousky

Příprava Řasy

Řasa, kterou jsme koupili, měla pět “dílků” – jako kdyby čtyři perforované řady. Můžete si ji nechat jak chcete velkou – když využijete celý prostor, budete mít veliké roličky. Já jsem řasu rozstřihla na kousky o 3 a 2 řádcích, přičemž ty, které měly dva řádky, jsem zase lepila k sobě, aby měly 4 řádky. Když budete chtít více kousků řasy slepit k sobě, stačí si navlhčit prst a přejet jím po kraji řasy – funguje to jako lepidlo 🙂

Příprava rýže

Nejprve rýži proplachujte pod vlažnou vodou do té doby, než bude protékat úplně čistá, nezakalená voda. Propláchnutou rýži dáme do hrnce a zalijeme množstvím vody o čtvrtinu větším, než je množství rýže. Přidáme rovněž ocet, sůl a cukr. Přiklopíme pokličkou a uvedeme k varu. Poté pokličku nesundaváme, pouze ztlumíme plamen a dál vaříme na mírném ohni. Rýži vaříme asi 10 minut – dokud nenabobtná a nevypaří se všechna voda. Poté ji odstavíme a necháme vychladnout.

Uvařenou rýži klademe navlhčenými prsty na řasu

Na balení rolek používáme bambusovou podložku. Uvařenou rýži klademe navlhčenými prsty na řasu v tenké vrstvě. Potom ke kraji položíme podélně překrojenou surovinu, kterou chceme mít ve středu rolky. S pomocí bambusové podložky rolujeme. Konec řasy navlhčíme vodou, díky čemuž se nám okraj přilepí k rolce.

Domácí sushi

No a je to! 🙂 Dobrou chuť!

Jpeg