Jedna z nejlepších věcí na Vánocích je to jídlo. A protože jsou Vánoce, měli bychom alespoň teď trochu myslet i na druhé. V tomto příspěvku bych chtěla Vám chtěla kromě vynikajícího receptu nabídnout také pár slov o jednom dobročinném projektu.
Pojďme nyní chvilku hovořit o hnutí Tree Aid, zatímco si budeme plnit bříška vynikajícím jablečným crumblem, který navíc připravíte během 40 minut. Počítáme do toho i 30 minut pečení 🙂
Rozhodla jsem se připojit svým příspěvkem k Tree Aid Challenge, jejímž cílem je připravit recept využívající potraviny, které lze sbírat ze stromů. Smysl této výzvy popisuje Grow Hope appeal, která upozorňuje na hrozivou skutečnost, že každé 2 minuty v Africe umírá nějaké dítko hladem. Cílem výzvy proto je šířit informovanost o tom, že když vypěstujete strom, můžete s ním vypěstovat také naději těmto dětem.
Tree Aid využívá stromy k boji proti chudobě a k zlepšování podmínek v izolovaných částech Afriky. Stromy totiž představují hlavní zdroj výživy pro rodiny v tamních suchých oblastech. To, že každé dvě minuty umírá dítě na hlad, představuje větší počet úmrtí za rok než AIDS nebo malárie. A právě stromy jsou zde přímou odpovědí na hladomor.
Crumble, se kterým se k této výzvě připojuji, je navíc okouzlujícím zimním pokrmem, který je úplně ideální na chladné prosincové snídaně.
Co budete potřebovat:
- 300g ovesných vloček (a hrnek mléka či vody na zvlhčení)
- 200g oblíbených oříšků (já použila v poměru 1:1 kešu a vlašáky)
- 100g másla (či kokosového oleje pro vegany)
- 6 jablek/ 3 manga nebo 15 švestek na náplň
- 1 lžička skořice
- 1/3 hrnku medu
Nejprve nechte namočit ovesné vločky a smíchejte je s nadrcenými oříšky. přidejte med v takovém množství, aby to bylo dostatečně sladké – mne se osvědčila 1/3 hrnečku.
Ovocnou náplň připravíte tak, že nakrájíte zvolené ovoce na kousky. Já použila jablka, protože u nás je to nejrozšířenější ovoce a tím pádem je také nezdravější a nejlevnější. A navíc můžete na pečení použít ty neméně pěkné kousky – jak můžete vidět i na mé fotografii. Ale crumble bude vynikající ať se rozhodnete pro kterékoli ovoce.
Jakmile je ovoce nakrájené, dejte ho zapéct či chvilku podusit s trochou skořice. Trvá to asi 5-6 minut než ovoce začne měknout a vypouštět šťávu.
Nalijte ovocnou směs do zapékací nádoby a pokryjte směsí z vloček a oříšků. A to je vše. Dejte zapéct na 180° na zhruba 30 minut.
Doufám, že Vám bude chutnat.
Krásné Vánoce všem (po celém světě).
Super, ideálně ještě pro vegany udat množství javorového nebo agáve sirupu místo medu. 🙂 Vypadá to skvěle.