Možná někteří z vás víte, pokračujeme s Honzou ve veganské výzvě. Tentokrát jsem si vzala na paškál thajskou kuchyni, protože v Lídlu byl asijský týden jsme chtěli vyzkoušet také nějaké nové chutě.
A protože jsem si nedávno pochutnávala v Thajském bistru na jídle s originálním a neotřelým názvem Made in Thailand, které mne co do chuti teda opravdu nadchlo, rozhodla jsem se vyzkoušet ho také podomácku.
Co budete potřebovat?
- Sójové maso (+ vývar, sójovku, koření nebo cokoli jiného, v čem ho rádi vaříte)
- 300 g zeleninové směsi (cibule, pórek, proužky paprik a mrkve, bambusové výhonky v různém poměru)
- Kokosové mléko
- Kari (4 lžíce)
- Zázvor (cca 2 cm nakrájené nadrobno)
- Chilli
- Česnek (2 stroužky)
- Nudle či rýže
A jak na to?
Nejprve si dejte vařit sójové kousky tak, jak je máte nejraději. Já je smíchám s grilovacím kořením a vařím v zeleninovém vývaru ochuceném sójovkou.
Na Woku rozpalte zeleninovou směs. Asi po třech minutách opékání (a míchání!) zprudka ztlumte plamen a zasypte zeleninu třemi lžícemi směsi kari koření. Přidejte nadrobno nakrájený zázvor, opražte a zalijte kokosovým mlékem. Nevadí, když bude tuhé (či naopak tekuté) – na žáru se změní v požadovanou konzistenci. Do již tekuté směsi přidejte vyvařit chilli papričku (jednu či více – záleží na tom, do jaké míry už máte vypálené jazýčky :)). Nechte bublat dohromady ještě asi pět minut a na závěr dochuťte drceným česnekem, smíchejte s vyždímaným sójovým amsem. Směs už není potřeba solit ani kořenit.
Podávejte s rýží či nudlemi dle vlastních preferencí. My jsme si k nim připravili pohankové Soba nudle.
Tak dobrou chuť! 🙂