Možná někteří z vás víte, pokračujeme s Honzou ve veganské výzvě. Tentokrát jsem si vzala na paškál thajskou kuchyni, protože  v Lídlu byl asijský týden  jsme chtěli vyzkoušet také nějaké nové chutě.

Recept na thajské kokosové kari

A protože jsem si nedávno pochutnávala v Thajském bistru na jídle s originálním a neotřelým názvem Made in Thailand, které mne co do chuti teda opravdu nadchlo, rozhodla jsem se vyzkoušet ho také podomácku.

Co budete potřebovat?

  • Sójové maso (+ vývar, sójovku, koření nebo cokoli jiného, v čem ho rádi vaříte)
  • 300 g zeleninové směsi (cibule, pórek, proužky paprik a mrkve, bambusové výhonky v různém poměru)
  • Kokosové mléko
  • Kari (4 lžíce)
  • Zázvor (cca 2 cm nakrájené nadrobno)
  • Chilli
  • Česnek (2 stroužky)
  • Nudle či rýže

Thajské kokosové kari

A jak na to?

Nejprve si dejte vařit sójové kousky tak, jak je máte nejraději. Já je smíchám s grilovacím kořením a vařím v zeleninovém vývaru ochuceném sójovkou.

Na Woku rozpalte zeleninovou směs. Asi po třech minutách opékání (a míchání!) zprudka ztlumte plamen a zasypte zeleninu třemi lžícemi směsi kari koření. Přidejte nadrobno nakrájený zázvor, opražte a zalijte kokosovým mlékem. Nevadí, když bude tuhé (či naopak tekuté) – na žáru se změní v požadovanou konzistenci. Do již tekuté směsi přidejte vyvařit chilli papričku (jednu či více – záleží na tom, do jaké míry už máte vypálené jazýčky :)). Nechte bublat dohromady ještě asi pět minut a na závěr dochuťte drceným česnekem, smíchejte s vyždímaným sójovým amsem. Směs už není potřeba solit ani kořenit.

Pohankové nudle

Podávejte s rýží či nudlemi dle vlastních preferencí. My jsme si k nim připravili pohankové Soba nudle.

Thajské kokosové kari

Tak dobrou chuť! 🙂